Trending: Bewonersparticipatie in coronatijd

Routekaart richting energietransitie ligt klaar


Artikel achtergrondfoto_59
Inwoners en ondernemers in de Drechtsteden praten mee over duurzame energie en warmte, want vanwege het Klimaatakkoord gaat er de komende jaren heel wat veranderen om de doelen te halen. We gaan over op aardgasvrij wonen én onze energie duurzaam opwekken. Nancy Kaya en Judith Punt van Servicecentrum Drechtsteden coördineren de communicatie en de participatie van inwoners en ondernemers in de regio. Met als belangrijkste participatiekanalen in coronatijd: MS Teams en het online platform Drechtstedenenergie.
Suzanne Geerts COPY COPY
NANCY KAYA 

Senior adviseur communicatie

Suzanne Geerts COPY

‘Normaal gesproken’ laat je mensen bij elkaar komen om over een belangrijk onderwerp als de energietransitie te praten. Judith Punt vertelt: “Onze online enquête over het aardgasvrij maken van de regio leverde een hoge respons van 5.000 reacties op en daar kwamen een paar belangrijke resultaten uit. Het alternatief voor aardgas moet vooral betaalbaar en duurzaam zijn. En er moet keuzevrijheid zijn.” Nancy Kaya, die zich richt op de communicatie rondom de Regionale Energiestrategie (RES), vult aan: “Het is lastig om in een grote online-participatiebijeenkomst mensen aan het woord te laten. Tegelijkertijd biedt het ook mogelijkheden om mensen via Mentimeter en chat mee te laten praten. Het trekt ook een ander publiek. We werken vooralsnog aan beleidsdocumenten en 2030 is best nog ver weg. Niet iedereen kan zich een voorstelling maken van hoe we daar nu mee om moeten gaan. Zodra de uitwerkingsfase start, betrekken we inwoners en ondernemers opnieuw. Maar dan het liefst ook fysiek.”

Sprekend voorbeeld

In de Regionale Energiestrategie werken de zeven Drechtstedengemeenten, twee waterschappen en de provincie samen. De RES is sinds 25 mei 2021 openbaar. Hier staat onder meer in beschreven welke energiedoelstellingen de regio Drechtsteden wil halen en op welke termijn. Nancy geeft een sprekend voorbeeld over de rol van participatie tijdens de totstandkoming van de RES: “Tijdens het participatietraject hebben we onderzocht wat de mogelijkheden van zon- en windenergie langs de A15 zijn, tussen Papendrecht en Hardinxveld-Giessendam. Daar ligt ook de gemeente Wijngaarden, die officieel niet onder de Drechtsteden valt. Ook zij zijn uitgenodigd voor de online-bijeenkomsten om mee te praten over dit gebied. Het resultaat is een voorstel waar de meesten zich in kunnen vinden.”

 

Sociale kant

Judith voert de communicatie rondom de Transitievisie Warmte uit. Dit is de routekaart voor het aardgasvrij maken van huizen en gebouwen in de regio. “Iedereen heeft daar een mening en vragen over”, vertelt Judith. “Het lééft onder inwoners en ondernemers. Het gaat niet alleen over de techniek en de kosten. Er is ook een sociale kant, aardgasvrij komt tot achter de voordeur van mensen. En dus vinden wij het van groot belang dat inwoners en ondernemers met ons meedenken. De resultaten van het digitale platform ‘Denk mee!’ en de enquête vormen samen de uitgangspunten voor de Transitievisie Warmte die iedere gemeente in 2021 moet vaststellen. Het platform ‘Denk Mee!’ biedt een prima bouwwerk voor participatie, nu en in de toekomst, ook als we straks weer bij elkaar mogen komen.” Nancy vult tot slot aan: “We staan pas aan het begin van de RES en de Transitievisie Warmte. Wat er nu ligt, zonder vertraging ondanks corona, is een routekaart voor de energietransitie met de belangrijkste stappen voor de toekomst tot 2030.”

Suzanne Geerts COPY

Suzanne Geerts
JUDITH PUNT 

Senior adviseur cOMMUNICATIE

Artikel achtergrondfoto_60

Meer weten over het online platform? Bezoek dan: https://denkmee.drechtstedenenergie.nl/denkmee

Artikel achtergrondfoto_58

Trending: Bewonersparticipatie in coronatijd. Routekaart richting energietransitie ligt klaar. Inwoners en ondernemers in de Drechtsteden praten mee over duurzame energie en warmte, want vanwege het Klimaatakkoord gaat er de komende jaren heel wat veranderen om de doelen te halen. We gaan over op aardgasvrij wonen én onze energie duurzaam opwekken.

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...