ChatGPT
IBD Project 2_329
ChatGPT
Is ChatGPT een uitkomst of een bedreiging? Er heerst momenteel veel discussie rondom deze geavanceerde chatbot, die gebruikmaakt van Artificial Intelligence (AI). SGD ziet vooral kansen op dit gebied. Alle reden om te starten met een experiment: kunnen AI en ChatGPT het werk van verschillende afdelingen ondersteunen en efficiënter maken? Sander Brabander (chief data officer Drechtsteden bij SGD) en Liliane Ruyters (strategisch beleidsadviseur afdeling communicatie bij SGD) deden mee aan deze proef. “Het gaf een goed beeld van waar iedereen zelf al mee bezig was en hoeveel kennis er in huis is.”

De term ‘experiment’ klinkt altijd spannend.
Wat hebben jullie precies gedaan?

Sander: “Het begon met het uitzetten van deze vraag: wie heeft er interesse in experimenteren met ChatGPT? Veel collega’s meldden zich spontaan aan, onder wie ikzelf. Vanuit mijn rol is het goed om aangehaakt te zijn bij dit soort ontwikkelingen. Er liggen heel veel kansen, die iedereen ook wel ziet. Tegelijkertijd zijn nog niet alle collega’s zich bewust van de risico’s. In de eerste sessie van het experiment lag de focus vooral op het schetsen van kaders en elkaar inspireren: waarvoor wil jij ChatGPT gebruiken binnen je eigen werk? Welke ideeën heb je al? Daarna mocht iedereen vier weken lang uitproberen.”

Over wat voor kaders hebben we het dan?
Liliane: “Vooral over een stukje besef. Niet alles wat je online vindt klopt; ook AI levert nog te vaak onjuiste informatie én kan nepnieuws niet onderscheiden van echt nieuws. Maar de meeste collega’s hadden al een beetje zitten spelen met AI en wisten dat ze altijd alles moeten checken op juistheid. Sander vervolgt: “We hebben ook meegegeven dat we werken met de gratis versie van ChatGPT, dus dat je nooit persoonsgegevens of bedrijfsgevoelige informatie moet gebruiken. Plus: weet dat het model getraind is op niet-actuele data. Vraag je iets uit het nu? Dan krijg je niet het juiste antwoord.”

En waarmee zijn collega’s aan de slag gegaan?
Liliane: “Ze zijn echt gaan testen. Genereer eens een vacaturetekst, of een stukje databeleid. Puur om te kijken: wat komt er nou precies uit? Hoe bruikbaar is het resultaat? Zeker intern is het handig om snel en eenvoudig data te generen. Als ik voor mijn vakgebied spreek, kunnen we het gebruiken voor speeches, voorwoorden, persberichten, nieuwsartikelen en content voor sociale media.” Sander: “Dit experiment was vooral gericht op tekst. Maar uiteindelijk kan AI de organisatie ook helpen bij programmeren en analyseren.”

“Er liggen heel veel kansen, die iedereen ook wel ziet. Tegelijkertijd zijn nog niet alle collega’s zich bewust van de risico’s.  

Sander

Sander Brabander

Chief Data Officer Drechtsteden

Ynnovaters
Naast het regulier werk in projecten, zijn er collega's binnen de Servicegemeente Dordrecht die zich hebben ontwikkeld tot facilitator dan wel ynnovator. Ynnovators faciliteren en begeleiden teams of groepen door middel van creatieve werkvormen. Denk aan sessies zoals project start ups, project follow ups, fase start ups, evaluaties, risicoanalyses, visievorming en andere werksessies. Kortom, heb jij een vraag of uitdaging en weet jij niet hoe jij op een productieve manier een goed begin kunt faciliteren neem dan even contact op met Joris Booman, één van de Ynnovators.

ChatGPT

“Besef en een positief-kritische houding zijn essentieel voor het werken met AI.”

Liliane

Liliane Ruyters

Strategisch Beleidsadviseur

Afdeling Communicatie bij SGD

Hoe beviel het werken met ChatGPT?
“In de tweede sessie hebben we de resultaten teruggekoppeld. Inhoudelijk waren er geen verrassingen: het was een beperkte pilot met beperkte functionaliteiten. Wat ik wel mooi vond, was de diversiteit aan collega’s die meededen. Het bracht mensen bij elkaar en gaf een inkijkje in het ‘volwassenheidsniveau’ op dat moment. Dat was heel waardevol.” 

“En men weet nu hoe het is om met zo’n chatbot te werken”, vult Liliane aan. Sander: “Klopt. Je kunt van alles vragen. Maar hoe je je prompt opbouwt en vult - dus hoe je je vraag stelt - is vrij essentieel. Dat is op zich al een vak apart. Daar moeten we als organisatie wel serieus mee aan de slag. Liliane: “Bijvoorbeeld door vanuit HR trainingen op dat vlak aan te bieden.”  

Wat zijn nu – naast trainingen – de volgende stappen?
Sander: “Op basis van de conclusies hebben we nog heel wat vragen te beantwoorden. Eén van de bevindingen was dat een kritische blik op de output vrijwel altijd nodig is. Daarvoor is expertise essentieel. Maar we gaan ook kijken naar wat we nodig hebben als organisatie. Zijn er AI-varianten die beter aansluiten bij onze wensen? Hoe kunnen we AI verantwoord inzetten? Dat laatste is ons belangrijkste doel. We willen betrouwbaar en transparant blijven.”

En verder?
Liliane: “Er ontstaan allerlei mogelijkheden. Mensen kunnen zich ontwikkelen als AI-expert en iets nieuws leren. Men moet niet denken: ik raak mijn baan kwijt! Nee, AI kan ons echt helpen om werkzaamheden effectief op te pakken. Het is onderdeel van de digitalisering. Maar besef en een positief-kritische houding zijn essentieel voor het werken met AI – of welke media dan ook. Sander merkt op: “ChatGPT hoeft niet eens veel tijdwinst op te leveren, maar het werk wordt wel makkelijker.”

“De ervaring leert dat alle betrokkenen het leuk vonden om dit samen te doen. Het heeft ook reacties losgemaakt op andere plekken. Disciplines als privacy en informatiebeveiliging gaven terecht aan: betrek ons. Dat gaan we in het vervolgtraject zeker doen.” 


In december 2023 is een groep Ynnovators gestart met het onderzoeken van de volgende stappen voor de SGD op het gebied van AI. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Sander en Liliane. 

IBD Project 2_294

Waardevol experiment: ChatGPT bij SGD

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...